Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Czy nienaganne miejsce pobytu nadal wystarcza, aby uzyskać 5 ⭐️?

Witam wszystkich 👋

Mam wrażenie, że dziś czyste, dobrze położone i zgodne z opisem w ofercie zakwaterowanie… to prawie minimum, którego się oczekuje.

Wydaje się, że to, co naprawdę robi różnicę, coraz częściej zależy od innych czynników:

komunikacja, przewidywanie, szybkość reakcji, dbałość o gości i sposób radzenia sobie z nieprzewidzianymi sytuacjami.

W związku z tym pojawia się zasadnicze pytanie:

Czy uważacie, że 5 ⭐️ zdobywa się przede wszystkim dzięki samemu miejscu… czy raczej dzięki doświadczeniu, które się wokół niego tworzy?

A gdybyście mieli wybrać jeden element, który sprawia, że pobyt zmienia się z „bardzo dobrego” na „doskonały”, co by to było?

Ciekawi mnie Wasze zdanie, bo myślę, że nie wszyscy mamy na ten temat takie samo podejście.

14 odpowiedzi11 godzin temu
Wybierz reakcję

Oficjalna przestrzeń Airbnb dla gospodarzy

Pytaj o radę, dziel się wskazówkami i świętuj sukcesy – wszystko w jednym miejscu.

14 odpowiedzi

Tuija
@Tuija2•Finlandia

ii

1 odpowiedź6 godzin temu
Wybierz reakcję
Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Chciałbym poznać Twoją opinię: co Twoim zdaniem naprawdę ma znaczenie dzisiaj, żeby podróżny wystawił 5 ⭐, poza czystością miejsca zakwaterowania?

6 godzin temu
Wybierz reakcję
Geraldo Rocha
@GeraldoRocha•Rio de Janeiro, Brazylia

W Brazylii próby wcześniejszego zameldowania i późniejszego wymeldowania stały się modne. Jeśli tego nie umożliwiasz, staje się to powodem do wystawienia oceny 3.

3 odpowiedzi10 godzin temu
Wybierz reakcję
Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Dziękuję, Geraldo. To bardzo interesujące, ponieważ pokazuje również, jak bardzo oczekiwania mogą się różnić w zależności od rynku i nawyków podróżnych.

Ale Twój przykład rodzi istotne pytanie: gdzie Ty osobiście wyznaczasz granicę między oferowaniem doskonałej gościnności a unikaniem sytuacji, w których niektóre dodatkowe usługi zaczynają być uważane za automatycznie należne?

Chciałbym poznać Twoją opinię na ten temat, zwłaszcza w odniesieniu do wcześniejszego zameldowania i późniejszego wymeldowania.

2 odpowiedzi10 godzin temu
Wybierz reakcję
Geraldo Rocha
@GeraldoRocha•Rio de Janeiro, Brazylia

W moim obiekcie przestałem akceptować takie sytuacje, nie obawiając się negatywnych ocen w odwecie. Za każdym razem, gdy otrzymuję rezerwację, wysyłam wiadomość z pytaniem, czy gość zwrócił uwagę na godziny zameldowania i wymeldowania oraz godziny przylotu i odlotu. Że jeśli potrzebuje więcej czasu w obiekcie, to żeby od razu zarezerwował dodatkową noc przy przyjeździe lub wyjeździe, aby jego podróż była bardziej komfortowa, bez pośpiechu i stresu. I skończyłam z pobieraniem dodatkowych opłat za wcześniejsze zameldowanie lub późniejsze wymeldowanie. Zwłaszcza dlatego, że niewielka dodatkowa opłata nie jest tego warta, bo zajęłaby jeszcze jedną noc.

1 odpowiedź7 godzin temu
Wybierz reakcję
Clara/CB
@ClaraCB116•Pensacola, Floryda

TO jest to najważniejsze pytanie i zadałaś je idealnie. W przypadku różnych gości może to wyglądać inaczej, ale podejrzewam, że obecnie oczekiwania są zazwyczaj wyższe, niż większość gospodarzy bierze pod uwagę. Czyste miejsce, takie jak na zdjęciach, to podstawa... POTEM, po przyjeździe, zaczyna się prawdziwe doświadczenie gości... A wszelka komunikacja, która nie jest łatwa, całkowicie zrozumiała i przyjazna, ma kluczowe znaczenie... Gdy goście naprawdę czują się mile widziani i gdy pojawia się jakakolwiek sytuacja... Jeśli gospodarze zawsze będą potrafili spojrzeć na nią z perspektywy gości, to zmieni wszystko. Naprawdę trudne jest powstrzymanie się od robienia założeń i oceniania, ale to zwycięska kombinacja – przynajmniej moim zdaniem. Najważniejsze: zapytaj gości, JAK możesz im pomóc. Kiedy goście wiedzą, że naprawdę zależy Ci przede wszystkim na tym, żeby ich pobyt był udany… nigdy nie będziesz się martwić o oceny 5 gwiazdek.

Takie jest moje podejście od prawie 10 lat… i dzięki niemu dostaję 5-gwiazdkowe recenzje! Dzięki, Ben🫶

5 odpowiedzi11 godzin temu
Wybierz reakcję
Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Bardzo dziękuję, Claro, za tę bardzo wyczerpującą opinię. Szczególnie przemawia do mnie Twoja uwaga o tym, by naprawdę postawić się w sytuacji podróżnego.

Rzeczywiście uważam, że duża część doświadczenia polega na tej umiejętności przewidywania bez zakładania z góry: na zrozumieniu, czego podróżny może potrzebować, i pokazaniu mu, że w razie potrzeby jesteśmy do jego dyspozycji.

Prawie 10 lat stosowania tej filozofii i otrzymywania ocen na 5 gwiazdek to doskonałe potwierdzenie, że to podejście sprawdza się w dłuższej perspektywie.

4 odpowiedzi10 godzin temu
Wybierz reakcję
Clara/CB
@ClaraCB116•Pensacola, Floryda

Dziękujemy za Twoje komentarze i za to, że zwróciłaś uwagę na to najważniejsze pytanie! 🙏🏻👍

3 odpowiedzi9 godzin temu
Wybierz reakcję
Hattie
@Hattie_birdhouse•Playa Grande, Kostaryka

Jeśli jako gość zastanę czyste miejsce, zgodne z opisem w ofercie, a gospodarz będzie miły i łatwo będzie się z nim komunikować, dam 5 gwiazdek. Jeśli gospodarz wyjdzie poza standardy, oferując dodatkowe udogodnienia, rozwiązując problem itp., odzwierciedlę to w dokładnej i szczegółowej recenzji.

Aby moja recenzja miała 4 gwiazdki lub mniej, musi się wydarzyć coś konkretnego, co nie zostanie dobrze rozwiązane, np. miejsce nie jest czyste lub wygodne.

Dla mnie dobry pobyt i pobyt doskonały różnią się tymi samymi elementami. Dobra komunikacja (bez poczucia, że gospodarz jest natrętny) i dostępność udogodnień. Rzeczy takie jak kawa, dobry szampon, sól, pieprz i olej do gotowania itp.

1 odpowiedź11 godzin temu
Wybierz reakcję
Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Dziękuję, Hattie, Twoja odpowiedź jest bardzo ciekawa. Bardzo podoba mi się to uściślenie dotyczące komunikacji „bez bycia uciążliwym”, ponieważ uważam, że rzeczywiście trzeba znaleźć równowagę między byciem bardzo dyspozycyjnym wobec gościa a pozostawieniem mu możliwości spokojnego korzystania z pobytu.

I w pełni zgadzam się z Panią co do drobnych gestów: pojedynczo mogą wydawać się nieistotne, ale razem mogą całkowicie zmienić odbiór pobytu. Bardzo dziękuję za Twoją opinię 🙏🏽

10 godzin temu
Wybierz reakcję
Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Witam wszystkich 👋

Mam wrażenie, że dziś czyste, dobrze położone i zgodne z opisem w ofercie zakwaterowanie… to prawie minimum, którego się oczekuje.

Wydaje się, że to, co naprawdę robi różnicę, coraz częściej zależy od innych czynników:

komunikacja, przewidywanie, szybkość reakcji, dbałość o gości i sposób radzenia sobie z nieprzewidzianymi sytuacjami.

W związku z tym pojawia się zasadnicze pytanie:

Czy uważacie, że 5 ⭐️ zdobywa się przede wszystkim dzięki samemu miejscu… czy raczej dzięki doświadczeniu, które się wokół niego tworzy?

A gdybyście mieli wybrać jeden element, który sprawia, że pobyt zmienia się z „bardzo dobrego” na „doskonały”, co by to było?

Ciekawi mnie Wasze zdanie, bo myślę, że nie wszyscy mamy na ten temat takie samo podejście.

Ryan
@Ryan4504•San Diego, Kalifornia

Mam lokatora, który przeciąga kabel do ładowania samochodu elektrycznego przez okno kuchenne, aby naładować swoją Teslę. Jak mogę to uregulować?

Valerion Apartments And Hospitality
@Nik1998•Albania

Cześć wszystkim! 👋

Jestem nowym gospodarzem z Tirany w Albanii i chciałbym nawiązać kontakt z bardziej doświadczonymi gospodarzami oraz uzyskać od nich szczere opinie.

Zacząłem przyjmować gości około 45 dni temu i obecnie zarządzam kilkoma apartamentami położonymi w pobliżu Międzynarodowego Portu Lotniczego w Tiranie. Apartamenty są przeznaczone głównie na krótkie pobyty, dla osób podróżujących przez lotnisko, par, rodzin i gości odwiedzających Albanię.

Jak dotąd moje doświadczenia są bardzo pozytywne. Zaczęliśmy otrzymywać rezerwacje i nasze pierwsze recenzje, a ja jestem naprawdę zadowolony z opinii, które do tej pory otrzymaliśmy od naszych gości.

Ponieważ jednak nadal jestem nowym gospodarzem, wiem, że mogę wiele poprawić.

Bardzo doceniłbym Twoją szczerą opinię na temat mojego profilu i ofert:

• Co Twoim zdaniem robię dobrze?
• Co mogę poprawić w moich zdjęciach, opisach, cenach lub konfiguracji oferty?
• Czy mój profil wygląda profesjonalnie i godnie zaufania z punktu widzenia gościa?
• Czy zauważasz jakieś błędy lub niewykorzystane możliwości?
• Jakiej rady udzieliłbyś komuś, kto jest gospodarzem od kilku miesięcy?
• Na czym Ty osobiście byś się skupił(a), aby zwiększyć liczbę rezerwacji i recenzji oraz widoczność na Airbnb?

Chętnie przyjmę szczere i konstruktywne uwagi. O wiele bardziej wolę uczyć się teraz od doświadczonych gospodarzy, niż później powtarzać ich błędy.

Z góry dziękuję i życzę wszystkim wielu udanych rezerwacji oraz wspaniałych gości! 🏡

Z wyrazami szacunku!

Julio
@juliocramirez•Miasto Meksyk, Meksyk

Zdarzają się goście, którzy dokonali u mnie rezerwacji i z jakiegoś niezależnego ode mnie powodu nie przyjeżdżają lub nie wchodzą do obiektu. Problem polega na tym, że piszą oni recenzje z złą wolą i frustracją. Uważam, że jeśli nie korzystają z miejsca, nie powinni pisać recenzji, ponieważ szkodzą gospodarzom.

Alexis
@Alexandre308•Montpellier, Francja

Witam całą społeczność,

Jestem gospodarzem Superhost od 2013 roku i znalazłem się w absurdalnej sytuacji związanej z obsługą klienta.

Fakty: Po wcześniejszym wyjeździe podróżnej (Weroniki) w środę 30 września (za 3 niedobowe noclegi) dział obsługi dokonał zwrotu w kwocie 300 euro.

Błąd Airbnb: Pracownik, który zajmował się tą sprawą, dokonał ręcznego zwrotu kosztów, nie zmieniając w systemie dat rezerwacji. W rezultacie mój kalendarz pozostał zablokowany pod nazwiskiem podróżnej aż do teoretycznego końca pobytu (3 października).

Szkoda: Oprócz potrącenia 300 euro z moich przychodów, Airbnb fizycznie uniemożliwiło mi ponowne opublikowanie oferty mojej nieruchomości i jej ponowne wynajęcie na te 3 dni. To bezpośrednia podwójna kara spowodowana błędem proceduralnym ze strony pracownika.

Postępowanie zespołu pomocy: Od czwartku to prawdziwy tor przeszkód: obietnice oddzwonienia, które nigdy nie zostały spełnione, przedwczesne zamykanie zgłoszeń przez pracowników i odmowa uwzględnienia utraconych zarobków spowodowanych ich własną usterką techniczną.

Czy innym gospodarzom udało się uzyskać odszkodowanie za tego rodzaju błąd wewnętrzny popełniony przez osobę prowadzącą sprawę (Case Managera)? W jaki sposób udało się Państwu wyprowadzić swoją sprawę z automatycznej pętli obsługi na poziomie 1?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi!