Oficjalna przestrzeń Airbnb dla gospodarzy

Pytaj o radę, dziel się wskazówkami i świętuj sukcesy – wszystko w jednym miejscu.

Wątek

3 odpowiedzi

Geraldo Rocha
@GeraldoRocha•Rio de Janeiro, Brazylia

W Brazylii próby wcześniejszego zameldowania i późniejszego wymeldowania stały się modne. Jeśli tego nie umożliwiasz, staje się to powodem do wystawienia oceny 3.

3 odpowiedzi9 godzin temu
Wybierz reakcję
Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Dziękuję, Geraldo. To bardzo interesujące, ponieważ pokazuje również, jak bardzo oczekiwania mogą się różnić w zależności od rynku i nawyków podróżnych.

Ale Twój przykład rodzi istotne pytanie: gdzie Ty osobiście wyznaczasz granicę między oferowaniem doskonałej gościnności a unikaniem sytuacji, w których niektóre dodatkowe usługi zaczynają być uważane za automatycznie należne?

Chciałbym poznać Twoją opinię na ten temat, zwłaszcza w odniesieniu do wcześniejszego zameldowania i późniejszego wymeldowania.

2 odpowiedzi9 godzin temu
Wybierz reakcję
Geraldo Rocha
@GeraldoRocha•Rio de Janeiro, Brazylia

W moim obiekcie przestałem akceptować takie sytuacje, nie obawiając się negatywnych ocen w odwecie. Za każdym razem, gdy otrzymuję rezerwację, wysyłam wiadomość z pytaniem, czy gość zwrócił uwagę na godziny zameldowania i wymeldowania oraz godziny przylotu i odlotu. Że jeśli potrzebuje więcej czasu w obiekcie, to żeby od razu zarezerwował dodatkową noc przy przyjeździe lub wyjeździe, aby jego podróż była bardziej komfortowa, bez pośpiechu i stresu. I skończyłam z pobieraniem dodatkowych opłat za wcześniejsze zameldowanie lub późniejsze wymeldowanie. Zwłaszcza dlatego, że niewielka dodatkowa opłata nie jest tego warta, bo zajęłaby jeszcze jedną noc.

1 odpowiedź7 godzin temu
Wybierz reakcję
Ben-Nasser
@Bennasser•Francja

Witam wszystkich 👋

Mam wrażenie, że dziś czyste, dobrze położone i zgodne z opisem w ofercie zakwaterowanie… to prawie minimum, którego się oczekuje.

Wydaje się, że to, co naprawdę robi różnicę, coraz częściej zależy od innych czynników:

komunikacja, przewidywanie, szybkość reakcji, dbałość o gości i sposób radzenia sobie z nieprzewidzianymi sytuacjami.

W związku z tym pojawia się zasadnicze pytanie:

Czy uważacie, że 5 ⭐️ zdobywa się przede wszystkim dzięki samemu miejscu… czy raczej dzięki doświadczeniu, które się wokół niego tworzy?

A gdybyście mieli wybrać jeden element, który sprawia, że pobyt zmienia się z „bardzo dobrego” na „doskonały”, co by to było?

Ciekawi mnie Wasze zdanie, bo myślę, że nie wszyscy mamy na ten temat takie samo podejście.

Ryan
@Ryan4504•San Diego, Kalifornia

Mam lokatora, który przeciąga kabel do ładowania samochodu elektrycznego przez okno kuchenne, aby naładować swoją Teslę. Jak mogę to uregulować?

Valerion Apartments And Hospitality
@Nik1998•Albania

Cześć wszystkim! 👋

Jestem nowym gospodarzem z Tirany w Albanii i chciałbym nawiązać kontakt z bardziej doświadczonymi gospodarzami oraz uzyskać od nich szczere opinie.

Zacząłem przyjmować gości około 45 dni temu i obecnie zarządzam kilkoma apartamentami położonymi w pobliżu Międzynarodowego Portu Lotniczego w Tiranie. Apartamenty są przeznaczone głównie na krótkie pobyty, dla osób podróżujących przez lotnisko, par, rodzin i gości odwiedzających Albanię.

Jak dotąd moje doświadczenia są bardzo pozytywne. Zaczęliśmy otrzymywać rezerwacje i nasze pierwsze recenzje, a ja jestem naprawdę zadowolony z opinii, które do tej pory otrzymaliśmy od naszych gości.

Ponieważ jednak nadal jestem nowym gospodarzem, wiem, że mogę wiele poprawić.

Bardzo doceniłbym Twoją szczerą opinię na temat mojego profilu i ofert:

• Co Twoim zdaniem robię dobrze?
• Co mogę poprawić w moich zdjęciach, opisach, cenach lub konfiguracji oferty?
• Czy mój profil wygląda profesjonalnie i godnie zaufania z punktu widzenia gościa?
• Czy zauważasz jakieś błędy lub niewykorzystane możliwości?
• Jakiej rady udzieliłbyś komuś, kto jest gospodarzem od kilku miesięcy?
• Na czym Ty osobiście byś się skupił(a), aby zwiększyć liczbę rezerwacji i recenzji oraz widoczność na Airbnb?

Chętnie przyjmę szczere i konstruktywne uwagi. O wiele bardziej wolę uczyć się teraz od doświadczonych gospodarzy, niż później powtarzać ich błędy.

Z góry dziękuję i życzę wszystkim wielu udanych rezerwacji oraz wspaniałych gości! 🏡

Z wyrazami szacunku!

Julio
@juliocramirez•Miasto Meksyk, Meksyk

Zdarzają się goście, którzy dokonali u mnie rezerwacji i z jakiegoś niezależnego ode mnie powodu nie przyjeżdżają lub nie wchodzą do obiektu. Problem polega na tym, że piszą oni recenzje z złą wolą i frustracją. Uważam, że jeśli nie korzystają z miejsca, nie powinni pisać recenzji, ponieważ szkodzą gospodarzom.

Alexis
@Alexandre308•Montpellier, Francja

Witam całą społeczność,

Jestem gospodarzem Superhost od 2013 roku i znalazłem się w absurdalnej sytuacji związanej z obsługą klienta.

Fakty: Po wcześniejszym wyjeździe podróżnej (Weroniki) w środę 30 września (za 3 niedobowe noclegi) dział obsługi dokonał zwrotu w kwocie 300 euro.

Błąd Airbnb: Pracownik, który zajmował się tą sprawą, dokonał ręcznego zwrotu kosztów, nie zmieniając w systemie dat rezerwacji. W rezultacie mój kalendarz pozostał zablokowany pod nazwiskiem podróżnej aż do teoretycznego końca pobytu (3 października).

Szkoda: Oprócz potrącenia 300 euro z moich przychodów, Airbnb fizycznie uniemożliwiło mi ponowne opublikowanie oferty mojej nieruchomości i jej ponowne wynajęcie na te 3 dni. To bezpośrednia podwójna kara spowodowana błędem proceduralnym ze strony pracownika.

Postępowanie zespołu pomocy: Od czwartku to prawdziwy tor przeszkód: obietnice oddzwonienia, które nigdy nie zostały spełnione, przedwczesne zamykanie zgłoszeń przez pracowników i odmowa uwzględnienia utraconych zarobków spowodowanych ich własną usterką techniczną.

Czy innym gospodarzom udało się uzyskać odszkodowanie za tego rodzaju błąd wewnętrzny popełniony przez osobę prowadzącą sprawę (Case Managera)? W jaki sposób udało się Państwu wyprowadzić swoją sprawę z automatycznej pętli obsługi na poziomie 1?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi!