W Brazylii próby wcześniejszego zameldowania i późniejszego wymeldowania stały się modne. Jeśli tego nie umożliwiasz, staje się to powodem do wystawienia oceny 3.
Dziękuję, Geraldo. To bardzo interesujące, ponieważ pokazuje również, jak bardzo oczekiwania mogą się różnić w zależności od rynku i nawyków podróżnych.
Ale Twój przykład rodzi istotne pytanie: gdzie Ty osobiście wyznaczasz granicę między oferowaniem doskonałej gościnności a unikaniem sytuacji, w których niektóre dodatkowe usługi zaczynają być uważane za automatycznie należne?
Chciałbym poznać Twoją opinię na ten temat, zwłaszcza w odniesieniu do wcześniejszego zameldowania i późniejszego wymeldowania.
W moim obiekcie przestałem akceptować takie sytuacje, nie obawiając się negatywnych ocen w odwecie. Za każdym razem, gdy otrzymuję rezerwację, wysyłam wiadomość z pytaniem, czy gość zwrócił uwagę na godziny zameldowania i wymeldowania oraz godziny przylotu i odlotu. Że jeśli potrzebuje więcej czasu w obiekcie, to żeby od razu zarezerwował dodatkową noc przy przyjeździe lub wyjeździe, aby jego podróż była bardziej komfortowa, bez pośpiechu i stresu. I skończyłam z pobieraniem dodatkowych opłat za wcześniejsze zameldowanie lub późniejsze wymeldowanie. Zwłaszcza dlatego, że niewielka dodatkowa opłata nie jest tego warta, bo zajęłaby jeszcze jedną noc.